Onder de streep – blog 4

We weten het. Er moet gesnoeid worden om te groeien. De natuur leert het ons. We weten het. Maar desondanks willen we vooruitgaan, winst maken. Niet verliezen. Het is zo moeilijk. Verliezen. Zeker als je de veranderende werkelijkheid als verlies ervaart. Jezus zegt: ‘Als je je leven wilt behouden, zul je het verliezen. Als je je leven durft te verliezen, zul je het juist ontvangen.’

Ik herinner mij dat Petrus Jezus een keer corrigeert. U gaat niet sterven. Jezus reageert daar op als door een wesp gestoken. Natuurlijk wil Hij leven, genieten, groeien. Alleen, zo werkt dat niet. Ga weg Satan, … Vrucht dragen gaat niet zonder verlies. Maar is het wel verlies dat er onder de streep staat?

Verlies is winst. Het is weer zo’n uitspraak. Zoals je vijanden liefhebben, de andere wang toekeren, een extra mijl gaan, jezelf gelukkig prijzen als je treurt. De omgekeerde weg. Andere prioriteiten. Andere waarden. Je leven verliezen betekent een andere belangenafweging, andere prioriteiten. 

En is dat wel verlies? 

Wat zo verwondert, kies je voor Hem. Kies je om minder bezorgd te zijn, ja zorgen op te geven over wat je zult eten, drinken, over je salaris, de welvaart, over hoe anderen over je denken. Als je tijd verliest aan gebed, aan omzien, aan delen, aan minder gehaast zijn. Aan stilte. Als je opgeeft om Hem te volgen, ja wat ontdek je dan eigenlijk? Dat die omgekeerde weg je meer oplevert dan verwacht.

Omgekeerd leven. Een beetje zoals deze tijd ons noodgedwongen leert. Ja, ook de kerk. Niet bij de pakken neerzitten om wat we allemaal verliezen. Wie met Hem leeft mag ontdekken dat de schrale werkelijkheid groeipotentie heeft. Ja, dan betekent het voor wie gelooft: er is verrijking omdat je nieuwe wegen moet gaan en ook gaat. Het betekent ontdekken dat God ook nu voor ons zorgt, omdat Hij je al het andere zal schenken als je Zijn Koninkrijk zoekt. Dat is toch geloven…

En we weten het. Met volle handen is het slecht ontvangen. Dus leeg worden, loslaten, verliezen kan en zal al gelovend,.. tot vervulling leiden.

(Uitgesproken dienst 14 juni ds. Hübbers)

Bron foto: Floral photo – freepik

Onder de streep – blog 4
Getagd op: