Speciale vieringen

Naast de gebruikelijke eredienst op zondag, worden er verschillende speciale diensten georganiseerd. Ook voor rouw- en trouwdiensten kunt u bij onze gemeente terecht.

Als u vragen of wensen heeft, neem dan contact op met één van de predikanten.

 

Zes keer per jaar wordt er een Avondmaalsviering gehouden. Als het Avondmaal tijdens een vroege dienst (9:15u) wordt gehouden, dan vindt het plaats in een kring. Men geeft het brood en de beker aan elkaar door. De bekers zullen uitsluitend druivensap bevatten. Nadien blijven wij in een kring staan tot het einde van de viering.

Tijdens late diensten (11:00u) zal het Avondmaal lopend worden gehouden, waarbij de kerkgangers per rij naar voren worden genodigd (te beginnen vooraan) en onder de lichtboog over het middenpad naar het liturgisch centrum lopen. Daar ontvangt men het brood van de voorganger, waarna aan weerszijde ervan de beker in ontvangst kan worden genomen. In dat geval zullen er twee bekers zijn per kant, één bevat druivensap, één bevat wijn.

 

In de Lichtboog is de keuze gemaakt om de bediening van de doop te plaatsen in een groter geheel. In de oudchristelijke kerk was het  gebruikelijk om de volwassen dopeling een doopweg te laten volgen. De dopeling ging door middel van gesprekken en leringen op weg naar de doop. Wanneer we kinderen laten dopen is het natuurlijk niet mogelijk om de dopeling op dezelfde wijze voor te bereiden. Toch willen we graag in deze mooie traditie blijven. In wijkgemeente StadsPoort is er voor gekozen om daarom de voorbereiding te vatten in de vorm van een doopweg voor ouder(s). 

Hoe ziet deze doopweg eruit?Doopvont
De ouder(s) kunnen hun kind aanmelden voor de doop. Ze krijgen dan van ons een map met informatie over de doop en er worden twee gesprekken gehouden. Het eerste gesprek vindt plaats met twee gemeenteleden. Dit gesprek is vooral gericht op een wederzijdse kennismaking van de doopouders en de wijkgemeente. Het kindje wordt gedoopt binnen de kring van de gemeente. Tijdens een doopdienst spreekt de gemeente ook de belofte uit dat zij de ouders zal steunen in de (geloofs)opvoeding van hun kind. 

Het tweede gesprek is gericht op de doop zelf en vindt plaats met de predikant en een gemeentelid. In dit gesprek gaat het vooral over vragen rondom de doop en hier wordt ook de doopdienst voorbereid.

Als het kind wordt gedoopt, worden er foto’s gemaakt door een fotograaf van onze gemeente. Na de doop ontvangen de ouders een herinneringsmapje. Uiteraard ontbreken hierin de foto’s niet. De doopweg eindigt niet bij de doop, het pad gaat nog verder. Sector Leren organiseert ongeveer eenmaal per jaar een avond waarin een speciaal onderwerp over geloofsopvoeding wordt besproken. Belangrijk is ook, dat ouders elkaar hier kunnen ontmoeten en ervaringen en vragen mogen delen. Als gemeente vinden wij het belangrijk om de ouders en hun kinderen nauw te betrekken bij de wijkgemeente. 

De doopdiensten worden vooraf ingepland. Wilt u ook uw kind laten dopen? Hiervoor kunt u contact opnemen met de predikant Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Een aantal keren per jaar wordt er een jeugddienst georganiseerd. De jeugddienst wordt voorbereid binnen TienerTalk en soms ook de kindernevendienst. 

Om een idee te krijgen van wat een jeugddienst inhoudt, zie bijvoorbeeld de laatste jeugddienst.

Jeugddiensten worden altijd gehouden tijdens een late dienst (aanvang 11:00u). Hou de agenda in de gaten voor de volgende jeugddienst.

 

ouderenviering02 400x261Elke vierde donderdag van de maand is er om 10:30u een kerkviering in wooncentrum De Archipel in Literatuurwijk. Iedereen is welkom: om te vieren, koffie te schenken of mensen op te halen om naar de viering te brengen.

Anneke van Huissteden begeleidt op de piano en de viering wordt geleid door een team van (oud-)predikanten uit Almere. De dienst begint al tijdens de koffie, zodat er gereageerd kan worden en er onderling een gesprek plaatsvindt.

Neem voor meer informatie contact op met Gerda Geerts op tel. nr. 06 - 4020 8324.

ouderenviering01 medium